Gündem

Risk iştahı ile Dolar arasındaki korelasyonun koptuğu bir hafta geride kaldı

Risk iştahı ile Dolar arasındaki korelasyonun koptuğu bir hafta geride kalırken, S&P500 endeksi haftayı %3 düşüşle tamamladı. ABD’de makro ekonomik görünümde bir bozulma gözenmese de, perakende devlerinin finansallarının ardından enflasyonun şirket karlılıklarına olumsuz etki yapabileceği ve Fed’in hisse piyasalarındaki oynaklığı bu sefer göz ardı ederek faiz artışına devam edebileceği beklentileri resesyon endişelerini artırdı. Dolar endeksi (DXY) de haftayı %1,4 oranında düşüşle kapattı. Diğer yandan, Cuma günü hisse opsiyonlarının vadesinin son günüydü. Haftanın son işlem gününde geçmişteki gibi oynaklık artarken, S&P500 endeksi kapanışa doğru yaklaşık %1,5 civarında yükseliş kaydetti ve günü 3.901 seviyesinden tamamladı. Satış ağırlıklı opsiyonların kullanım fiyatı 4.000 seviyesinde yoğunlaştığı için, kapatılan kısa pozisyonları nötr hale getirmek için alımların devam etmesi bekleniyor ki S&P500 bu sabah %0,8 oranında yükseliyor. Pozisyonlanma dışında haftalık bazda göstergelerin aşırı satım bölgesinde bulunması ve Dolar’daki zayıflık da tepki ihtimalini gündemde tutuyor.  Euro STOXX 50 vadelisinde de %1 yükseliş gözlenirken, Asya piyasalarında karışık bir görüntü var. ABD ve Avrupa vadelilerindeki görüntüye paralel BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Ancak, yükselişlerin satış fırsatı olmaya devam edebileceğini ve endekste 2.400 seviyesinin aşılamayacağını düşünüyoruz. Enflasyona endeksli bir ürün üzerinde çalışıldığı haberleriyle bir süredir baskı altında kalan hisse piyasaları bugünkü Kabine Toplantısı öncesinde beklenti içerisine girebilir. Endekste 2.362 yakın desteğinin kırılması durumunda ise 2.325 bölgesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama hedef olabilir.
 


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

 

 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içinde, mayıs ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi aylık %0,4 oranında sınırlı artışla 67,3’ten 67,6’ya yükseldi, bununla birlikte tarihi düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Alt endekslere bakıldığında gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi %4 artış ve gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi %0,3 artış sergilerken, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi %1,2 düşüş ve gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise %1,5 düşüş kaydetti. 

          Kaynak: TÜİK.
Ayrıca nisan ayına ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi açıklandı. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi, nisan ayında aylık %7,29’dan %2,61’e gerilerken, yıllık ise %105,82’den %97,11’e geriledi.

Bunun yanında, TCMB tarafından mart ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlandı.

  • Buna göre, uzun vadeli kredi borcu mart ayında aylık 0,51 milyar USD azalışla (finansal sektörde 1,03 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 0,52 milyar USD artış) 159,5 milyar USD seviyesine gerilerken, yıllık ise 1,1 milyar USD azalış (finansal sektörde 7,6 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 6,5 milyar USD artış) sergiledi.
  • Kısa vadeli kredi borcu ise mart ayında aylık 0,26 milyar USD artışla (finansal sektörde 0,29 milyar USD artış ve finans dışı sektörde 0,04 milyar USD azalış) 7,9 milyar USD’ye yükselirken, yıllık ise 1 milyar USD geriledi (finansal sektörde 0,93 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 0,08 milyar USD azalış).
  • Sektör dağılımına göre bakıldığında, mart sonu itibarıyla, 159,5 milyar USD tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun %38,9’unu finansal kuruluşların, %61,1’ini ise finans dışı kuruluşların borcu oluşturdu. Bunun yanında, 7,9 milyar USD tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun %83,8’ini finansal kuruluşların, %16,2’sini ise finans dışı kuruluşların borcu oluşturdu.


           Kaynak: TCMB.
Almanya’da ÜFE, aylık bazda %2,8 arttı, yıllık bazda %33,5’e yükseldi. ÜFE’deki yükselişte Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın etkisiyle artan doğal gaz fiyatları belirleyici oldu.

Bu haftanın veri gündemine baktığımızda;

  • ABD tarafında, çarşamba günü Fed’in son toplantısına ilişkin tutanakları izlenecek. Bir önceki toplantısında Fed beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan faiz artırımına gitmiş ve bilanço küçültülmesine haziran ayında başlanılacağını duyurmuştu. Toplantı sonrası konuşan Powell, 50 baz puanlık faiz artırımlarının devam edeceğine yönelik sinyal verirken, 75 baz puanlık artışların gündemlerinde olmadığını belirtmişti. Son dönemde ABD ekonomisindeki yavaşlama beklentisi ile Fed’in faiz artırım döngüsünü yavaşlatabileceği beklentisine rağmen Fed üyeleri 50 baz puan faiz artırımının olacağına yönelik mesaj vermekte. Veri gündeminde ise yarın mayıs ayı S&P öncü imalat PMI ve hizmet PMI verileri izlenecek. Nisan ayında imalat PMI ve hizmet PMI’lar güçlü seyrini sürdürmüştü. Çarşamba günü nisan ayı öncü dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. Mart ayında dayanıklı mal siparişleri, aylık %1,1 artışla şubat ayındaki %1,7’lik düşüşün ardından kısmi toparlanma kaydetmişti. Perşembe günü 1. çeyrek GSYH revize büyüme verisi açıklanacak. Öncü verilere göre ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda %1,4 daralmıştı. Bundan sonraki süreçte Rusya ve Ukrayna krizinin etkileri, artan enflasyonist baskılar ve devam eden tedarik zinciri sıkıntıları nedeniyle bu yıl genelinde büyümenin yavaşlaması ve geçtiğimiz seneye göre ılımlı seyretmesi beklenmekte. Cuma günü ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği nisan ayına ilişkin PCE deflatör, kişisel gelirler ve harcamalar ve mayıs ayı nihai Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi izlenecek. PCE deflatör öncesi izlenen TÜFE de enflasyon baskılarının sürdüğünü göstermişti. Michigan Üniversitesi öncü tüketici güven endeksi ABD’de enflasyondaki seyir ile mayısta 65,2’den son 10 senenin en düşüğü olan 59,1’e gerilemişti.
  • Avrupa tarafında ise bugün Almanya’da mayıs ayı IFO iş dünyası endeksi ve çarşamba günü haziran GfK tüketici güveni ve Almanya’nın 1. çeyrek nihai büyüme verisi izlenecek. Anket katılımcılarının, Rusya ve Ukrayna krizinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği mart ayına göre daha az karamsar olduklarının gözlenmesiyle IFO iş dünyası endeksi sınırlı toparlanma kaydetmişti. Öncü verilere göre Almanya ilk çeyrekte %0,2 büyürken, yıllık bazda büyümesi %3,7 olmuştu, fakat Ukrayna ve Rusya savaşı’nın önümüzdeki dönemde büyümeye baskı yapması beklenmekte. Yarın bölge genelinde mayıs ayı öncü S&P imalat ve hizmet PMI verileri izlenecek. Nisan ayında imalat PMI’larda öncü verilere göre hafif artış gözlenmekle birlikte, Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerilimler, tedarik sıkıntıları ve artan girdi fiyatlarının etkisiyle mart ayı verilerine göre düşüşler görülmüş, hizmet PMI’larda ise nisanda öncü verilere göre sınırlı değişimler gözlenmekle birlikte salgın tedbirlerinin gevşemesiyle mart ayı verilerine göre yükselişler görülmüştü.
  • Asya tarafında ise veri gündemi sakin. Cuma günü Çin’de nisan ayı sanayi kesimi karları izlenecek. Salgına yönelik kısıtlamaların devam etmesi ile sanayi kesimi karlarının baskı altında kalması beklenmekte. 
  • Ayrıca çarşamba günü Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın ve perşembe günü Güney Kore Merkez Bankası’nın faiz kararları izlenecek. Beklenti, enflasyonist baskıların devamıyla iki bankanın da faiz artırımına devam etmesi yönünde.

Yurt içinde ise veri gündeminde bugün mayıs ayı sektörel güven endeksleri, kapasite kullanım oranı ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, nisan ayı gelen ziyaretçi sayısı, mart ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri, tarımsal girdi fiyat endeksi, konut fiyat endeksi, salı günü mart ayı uluslararası yatırım pozisyonu, perşembe günü mayıs ayı ekonomik güven endeksi yayınlanacak. Ayrıca bugün ve yarın Hazine ihraçları ve perşembe günü TCMB PPK toplantısı izlenecek ve cuma günü de TCMB tarafından Finansal İstikrar Raporu yayınlanacak.

  • Hazine ihraç takvimi:

  • Nisan ayında tüketici güven endeksi %7,3 ve reel kesim güven endeksi ise %0,5 azalırken, hizmet sektörü güven endeksi %3, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,9 ve inşaat sektörü güven endeksi ise %3 artmıştı. Ekonomik güven endeksi %1,1 oranında düşüşle 94,7’ye gerilemiş ve böylece Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.
  • Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre katılımcılar, yıl sonu TÜFE beklentisini %46,44’e yükselterek yukarı yönlü revize etmeyi sürdürmüştü. 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde yükseliş devam ederken, kur beklentilerinde ise mart ayına göre daha sınırlı artışlar gözlenmişti. Bu seneye ilişkin cari açık beklentisi ise 27,5 milyar USD’ye yükselirken, sene sonu için büyüme beklentisi ise %3,38’den %3,17’ye aşağı yönlü revize edilmişti.
  • Gelen yabancı ziyaretçi sayısı martta yıllık %130 artmıştı. Detaylara bakıldığında, gelen yabancılar içerisinde martta ilk 5’te yer alan Rus turistlerin 2021 yılına göre yıllık %48 azaldığı görülmüştü. Öncesinde izlenen nisan ayı DHMİ verilerine göre, Rusya ve Ukrayna savaşına rağmen dış hat yolcu sayısında nisan ayında artış görülmekteydi. DHMİ verilerine göre nisanda dış hat yolcu sayısında aylık bazda %18,9, geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile %152,1 oranında güçlü artış görülmüştü. Veriler net hizmet gelirlerinde dış hat yolcu sayısındaki yıllık artışla kümülatif bazda iyileşmenin süreceğine işaret etmişti.
  • Şubat ayında kısa vadeli dış borç stoku aylık 5,1 milyar USD artmış, yıllık ise 13,3 milyar USD artışla 130,5 milyar USD’ye yükselmişti. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, şubat ayında aylık 2,6 milyar USD artarken, yıllık ise 15,6 milyar USD azalarak 176,4 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti.
  • Tarımsal girdi fiyat endeksi şubatta aylık %16,69 artarken, yıllık ise %80,99’a yükselmişti. Öncesinde izlenen tarım ürünleri ÜFE’deki artışla yükseliş trendinin devam etmesi beklenmekte.
  • Şubat ayında konut fiyat endeksi (KFE), aylık %13,5, yıllık ise %96,4 artmıştı, reel bazda da yükselişini sürdürmüş ve yıllık reel %26,9 artmıştı. Mart ayında da konut satışlarında görülen yüksek artış ve inşaat maliyetlerindeki artışın sürmesi ile KFE’deki yükseliş trendi devam edecektir.
  • Net uluslararası yatırım pozisyonu şubat ayında 13,9 milyar USD azalışla -224 milyar USD seviyesine gerilemişti. Şubatta aylık bazda net uluslararası yatırım pozisyonu açığındaki azalışta, varlıklardaki 1,7 milyar USD’lik artışın yanında yükümlülüklerdeki 12,2 milyar USD’lik azalış etkili olmuştu. Varlıklardaki artışta, özellikle rezerv varlıklar kalemindeki 0,8 milyar USD’lik artış belirleyici olurken, yurt dışında doğrudan yatırımlar ve diğer yatırımlar kalemlerindeki artışlar ise daha sınırlı kalmıştı. Yükümlülüklerdeki azalışta ise yurt içinde doğrudan yatırımlardaki gerileme belirleyici olmuştu.
  • TCMB geçen ayki PPK toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bırakmıştı. Karar metninde mart ayına göre en önemli değişikliklerden biri Kurul’un, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirerek ”makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar verildiğine” dair ifadenin eklenmesi olmuştu.

ŞİRKET HABERLERİ 

Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında 20.05.2022 tarihinde 69,45 TL – 69,90 TL fiyat aralığından (ortalama 69,75 TL) 1.000.000 adet pay geri almış ve Şirketin sahip olduğu ARCLK payları 66.644.433 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %9,8626)

25 Nisan 2022 Tarihli Arçelik Raporumuz için tıklayınız…

Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi (KRDMD, KRDMB, KRDMA, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating,  Şirket’in Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Notu’nu yüksek yatırım düzeyi kategorisinde yer alarak AA- (Tr)’den AA+(Tr)’ye yükseltmiş ve Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Notu’nu “J1+ (Tr) olarak belirlemiştir. Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi not görünümü ise “Stabil” olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan, Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Kurum Kredi Notları, Türkiye’nin uluslararası not ve görünümlerine paralel olarak BB /Stabil olarak belirlenmiştir. 

27 Nisan 2022 Tarihli Kardemir D Raporumuz için tıklayınız…

Otokar (OTKAR, Sınırlı Pozitif): Şirket, 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı araçlar ile bu araçların yedek parça, bakım ve eğitim hizmetleri satışını kapsayan, yaklaşık 34 Milyon USD bedelli, yeni bir ihracat sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşme, teminat mektubu işlemlerinin tamamlanması ve ihracat ile ilgili gerekli izinlerin alınmasını takiben yürürlüğe girecektir. İlgili teslimatların bu yıl içerisinde başlayarak 9 ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. 

28 Nisan 2022 Tarihli Otokar Raporumuz için tıklayınız…

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka’nın yurtdışı dolaylı bağlı ortaklığı Yapı Kredi Malta’nın 60mn Euro olan sermayesi tasfiye işlemleri çerçevesinde 1.165 Euro’ya ve Yapı Kredi Malta’da yaklaşık %100 pay sahibi olan yurtdışı doğrudan bağlı ortaklığı Yapı Kredi Holding B.V.’nin 102mn Euro olan sermayesi ise 41.999.520 Euro’ya indirilmiştir. Sermaye azaltımları neticesinde yaklaşık 60 Milyon Euro tutarındaki bakiye Banka hesaplarına ödenmiştir.

5 Mayıs 2022 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin, elektrikli araç şarj istasyonu satışı, kurulumu ve işletmesini kapsayan faaliyetleri ile bu konudaki projelerinin Avrupa Birliği ve çevre ülkelere taşınması ve ilgili ülkelerde bu kapsamda faaliyet gösterilmesi amacıyla, İngiltere’de ve Hollanda’da kurulu %100 bağlı ortaklığı ZES N.V.’nin %100 doğrudan hissedar olduğu, “ZES Solutions UK Ltd.” unvanlı bir şirket kurulmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Otomotiv: Çin’in otomotiv sektöründe toparlanma eğilimi görüldüğü bildirildi. Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı’ndan açıklanan verilere göre, 1-18 Mayıs döneminde, ülkedeki 15 başlıca işletme tarafından üretilen araç sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 düşerek 680 bine geriledi. Ancak söz konusu düşüş oranı, nisan ayına kıyasla yaklaşık 20 puan daraldı. Çin Sanayi ve Bilişim Bakan Yardımcısı Xin Guobin, düzenlenen bir toplantıda, ilgili birimlerin otomobil satışlarını teşvik edecek politikaları değerlendirdiklerini dile getirdi. Xin, yeniden işbaşı yapılmasına yardımcı olmak ve salgının etkilerini asgariye indirmek amacıyla sanayi ve tedarik zincirlerine eşgüdüm sağlayacak bir platform kurulduğunu, bu uygulamanın olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığını kaydetti. Kaynak: Matriks

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirket ile REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında İstanbul Tuzla Amazon Aktarma Merkezi Projesi mekanik tesisat işleri için 1,6mn USD+KDV, 20,1mn TL+KDV olmak üzere 20.05.2022 tarihinde yeni bir sözleşme imzalanmıştır. Şirket’in imzaladığı sözleşme bedeli güncel kurla 53,mnTL (KDV Dahil)’dir. İş süresi 2022 yılsonu olarak planlanmıştır.

YEO Teknoloji Enerji (YEOTK): TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, “İTM.402 154 kV Şile Trafo Merkezi Yapımı” ihalesini, 71,3mn TL bedelle kazanan Şirket, sözleşmenin imzalandığını açıklamıştır
 
FAİZ PİYASALARI

 

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 70 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) ve 60 milyar TL’lik (%14’ten, 10 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı ve BAPP’tan 0,2 milyar TL (%15,50’den, 3 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 409 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %2,84 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,77-%2,88 bandında hareketin ardından %2,78 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 80 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 310 baz puana varan düşüşler görüldü.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -